Valg og køb af domænenavn

(opdateret 2015)

Domænenavnet er den vigtigste del af webadressen: vores domænenavn er f.eks. ‘nielsensbureau’.

Når I vælger domænenavn, skal I samtidig vælge, hvad det skal ende på, f.eks. .dk.

Sådan vælger I det rigtige domænenavn

Når I vælger domænenavn, skal I tænke på at:

  • Det skal være let for folk at genkende og huske
  • Det må helst ikke være for langt
  • Det skal passe til jeres virksomhed — det mest logiske er selvfølgelig, at det er det samme som virksomhedens navn
  • Er du en enkeltmandsvirksomhed der skal kendes for dit navn og ansigt, så køb også (eller kun) dit eget navn som domæne

Hvis virksomheden ikke er startet endnu, og I satser på internettet som en vigtig del af jeres markedsføring, bør I ikke bestemme jer for et firmanavn, før I er sikre på, det er ledigt som domænenavn.

Så snart I ved, hvilket domænenavn I vil have, så køb det! Ellers kan I risikere, at nogen kommer jer i forkøbet. Køb evt. også alternative stavemåder.

I bestemmer næsten helt frit, hvad jeres domænenavn skal være.
I kan bare ikke:

  • Have samme domænenavn som en anden hjemmeside
  • bruge mellemrum i domænenavnet; i stedet skal I bruge bindestreg (nielsens-bureau.dk) eller bare skrive det hele ud i et (nielsensbureau.dk)

Det er teknisk muligt at have domænenavne med æ,ø og å — men jeg vil ikke anbefale at have det som eneste domænenavn. Så hvis dit firma hedder “Frisør Åge”, bør du både købe frisør-åge.dk og frisoer-aage.dk (samt forskellige andre varianter).

Skal det ende på .dk, .com eller .eu?

Domænenavne kan have forskellige endelser: de vigtigste og kendteste er .dk og .com, men der findes også f.eks. .info, .net, .biz og .pro, .eu. Der kommer løbende nye mulige “endelser” til, men du bør faktisk holde dig til .dk (plus .com hvis dit firma er internationalt), da det er det dine mulige kunder er vant til og forventer at et dansk domæne ender på.

Forskellen på endelserne er derudover bl.a. prisen: et .dk–domæne er det billigste.

Hvis jeres virksomhed ikke handler med udlandet, er et .dk–domæne normalt det bedste at vælge, og det eneste, der er nødvendigt. Eller sagt på en anden måde: I skal i alt fald sørge for at få købt jeres domænenavn med endelsen .dk — hvis I synes, kan I så også købe det med andre endelser.
Hvis I har mange udenlandske kunder, så køb .com, eller både .dk og .com, og .eu, hvis I vil være sikre på at kunne bruge det senere.

Sådan køber du et domænenavn

Før I lægger jer helt fast på et domænenavn, skal du tjekke om det allerede er optaget af en anden.
Det kan du f.eks. gøre hos www.idomain.dk
Tast det navn, I ønsker, ind i den lille boks. Hvis navnet er ledigt, bliver du tilbudt at købe det. Hvis navnet er optaget, kan du nogle gange få vist navn og kontaktoplysninger på den, der ejer det, så du evt. kan kontakte vedkommende.
Hvis I også har brug for et webhotel, kan det være lidt billigere at købe begge dele samtidigt, ved at bestille domænenavnet gennem webhotellet.

Bestiller du en hjemmeside hos Nielsens Bureau, sørger jeg gerne for at hjælpe med at købe både domænenavn og webhotel.

Skriv en kommentar