Hjemmesider fra gamle dage…

Opdateret 10. maj 2023: Der er sket meget i de over 20 år, jeg har arbejdet med hjemmesider og SEO

Under oprydning på Nielsens Bureaus hjemmeside for et stykke tiden fandt jeg en artikel med en liste af design-fejl, som var meget udbredte i 2004, hvor artiklen blev skrevet.

Listen er sjov at læse nu – men det er endnu sjovere at gå ind på TheWayBackMachine og finde hjemmesider fra gamle dage i 00erne – for eksempel din egen. Prøv det, hvis du ikke allerede har gjort det!

OBS: GIF-animationer blev faktisk in igen for nogle år siden – men mest med udgangspunkt i fx et portrætfoto af en der vinker, tager sig til hovedet eller lignende. Dengang var det mest dårlig grafik, man brugte 🙂 )


Listen nænner jeg ikke at smide ud, så den kommer her (og findes der noget af dette på jeres hjemmeside, så er det altså på tide at gøre noget ved det!):

  • Gif–animationer som flag der blafrer, postkasser der åbner og lukker sig, små mænd der hopper op og ned. De var sjove engang, men det er mange år siden.
  • Menupunkter der faktisk ligner knapper. Ligegyldigt om de er firkantede eller runde.
  • Strukturbaggrund. Hele baggrunden ligner savsmuldstapet, grovkornet papir eller lignende. Det forstyrrer læsningen af teksten, og det er ikke moderne mere.
  • Skygger på overskrifter. De er ikke bare gammeldags, de gør det også sværere at læse ordene.
  • Synlige kanter mellem forskellige rammer (frames) på siden, eller mellem felterne i en tabel. (Altså som del af selve layoutet på siden)
  • E–mail–link direkte i menuen. En knap i menuen, der hedder ”Email” eller ”Kontakt” og åbner brugerens mailprogram direkte. (Lav en side med kontaktoplysninger i stedet, og skriv din email rundt omkring på siden).
  • Tekst der bevæger sig blinker, falder ned fra himlen, eller kører hen over skærmen. Lad teksten stå stille, så den kan læses.
  • Flosset grafik. Logoer og andre billeder, der er hakkede i kanterne. Det ser uprofessionelt ud.

Du kan i øvrigt se masser af gammelt hjemmesidedesign ved at bruge The Way Back Machine. Bare tast et domænenavn ind og se hvad den finder: The Way Back Machine – arkiv over hjemmesider.

Skriv en kommentar