Nej, I må IKKE sende uopfordrede e-mails!

(opdateret 22.1.2020)

De fleste ved vist godt at det er forbudt for virksomheder at henvende sig uopfordret pr. email til private forbrugere for at sælge noget.

Men ved du også, at det er nøjagtig lige så forbudt at henvende sig til andre virksomheder pr. email, hvis man ikke først har fået deres tilladelse til at sende salgsmateriale? Til forskel fra hvis man ringer rundt eller sender gammeldags papirbreve.

OBS: Dette indlæg har efterhånden nogle år på bagen, men det er stadig gyldigt og yderst relevant. Hvis noget har ændret sig siden 2011 er det at der er kommet mange flere sager, højere bøder og med GDPR også skrappere krav til at man kan dokumentere, at man faktisk har fået samtykke til at kontakte folk.

Uopfordrede nyhedsbreve er også spam

Hvis du vil sende e-mails med henblik på at sælge noget, skal du have fået lov af modtageren først – og det skal være et skriftligt tilsagn, for du skal kunne bevise, at du har fået lov. Ellers er det, du sender, at regne for spam. Og det gælder også nyhedsbreve!

Forbrugerombudsmanden har de seneste mange år haft et skarpt øje på området: et firma blev fx. allerede i idømt en bøde på 20.000 kr. for at sende uopfordrede e-mails om deres ydelser ud til både eksisterende og potentielle kunder.

Årsagen til bøden er ifølge Forbrugerombudsmandens hjemmeside at: “virksomheden kunne ikke bevise, at ca. 375 af de potentielle kunder forinden havde givet samtykke til at modtage reklamemateriale på e-mails.”

Uopfordrede emails til virksomheder er spam og dermed forbudt

Hvis man skal forstå det bogstaveligt, betyder det altså at du skal kunne fremlægge beviser for at folk har sagt ja til at få e-mails fra din virksomhed. Og loven skelner normalt IKKE mellem egentlige “salgsbreve” pr. e-mail og nyhedsbreve fra virksomheden: man går ud fra, at et firma i bund og grund udsender nyhedsbreve fordi de gerne vil sælge noget mere.

Invitationer til messe og julearrangement var spam

Et firma fik i 2007 en bøde på 25.000 kr. for at have sendt e-mails rundt med invitationer til en messe. Det var gratis at komme med til messen – men firmaet blev alligevel dømt for at have udsendt spam, fordi formålet med selve messen var at sælge noget. Du kan også læse mere om sagen om messe-invitationerne hos Forbrugerombudsmanden.

En anden fik i 2009 en bøde på 50.000 kr. for at have sendt invitationer til et julearrangement ud pr. mail uden at have sikret sig folks samtykke først.

Så pas på! Lad være med at sende salgs- eller markedsføringsmateriale ud på e-mail, med mindre du udtrykkeligt har fået lov. Kravene til samtykke og dokumentaion er kun blevet højere siden 2008.

Sørg for at folk skal give deres samtykke til at få jeres nyhedsbreve på en måde, der bliver registreret. For eksempel ved bruge et system til nyhedsbreve, der gør det automatisk.

(PS: Der findes flere forskellige systemer, der virker godt. Selv bruger jeg Mailchimp – vil du gerne have noget på dansk, findes der f.eks. Ubivox)

Læs evt. mere om spam hos Forbrugerombudsmanden: Ofte stillede spørgsmål om spam

2 kommentarer til “Nej, I må IKKE sende uopfordrede e-mails!”

  1. Hej.
    Hvordan forholder det sig ved forsendelse af vareprøve og opfordring til at deltage i en gratis workshop? Dette er ment fra virksomhed til virksomhed. Altså , må jeg sende en vareprøve til en virksomhed uopfordret?

    Svar

Skriv en kommentar