Avisartikler på hjemmesiden

Hvis det er lykkedes jer at komme i pressen på den gode måde, så er det selvfølgelig med at udnytte situationen. Få fortalt om den gode omtale, og få opdateret jeres hjemmeside, så det fremgår at I er blevet positivt omtalt.

Men pas på hvad I gør!

Journalisten har ophavsretten til sin artikel

I har ikke ret til at lægge en artikel ud på jeres hjemmeside, bare fordi den handler om jeres firma. Ophavsretten til en tekst tilhører den, der har skrevet den — og det gælder i øvrigt al tekst.

Lægger I en artikel ud uden at spørge om lov, risikerer I at få en regning på flere tusind kroner eller en bøde.

I skal altid spørge journalisten om lov først — og det er ikke sikkert, I får lov til at lægge hele artiklen ud, ialtfald ikke uden at betale for det. Journalister lever af at skrive artikler, så hvis I bruger deres arbejde, vil de meget ofte kræve en betaling for det. Så måske må I nøjes med et par korte citater, eller en opsummering I selv skriver.

Skriv altid hvor I har teksten fra

Uanset hvad, skal I altid, altid! huske at oplyse hvor I har fundet teksten, hvis I ikke selv har skrevet den fra bunden. Skriv forfatterens navn, og navn og udgivelsesdato på den avis eller det blad, teksten har stået i. Det gælder også, når I blot laver korte citater eller en opsummering.

Avisen har ophavsretten til layoutet

Pressemeddelelser og debatindlæg, I selv har skrevet, er noget andet. Her må I gerne lægge hele teksten ud, for I har selv ophavsretten til den tekst, I har skrevet. Men det må kun være selve teksten; I må f.eks. ikke bruge en PDF af artiklen opsat i avisens layout og måske med billeder.

I må ikke linke direkte til artiklen

I må heller ikke bare uden videre lave et link til en avisartikel, der ligger på internettet. Det kaldes ”deep linking”.

De større aviser vil generelt ikke have, at I “deep–linker” — men andre medier vil måske godt være med til det, hvis I spørger pænt om lov. Også her skal I henvende jer til journalisten eller redaktøren og spørge om lov til at lave et link direkte til den side, artiklen ligger på.

I må gerne linke til forsiden af avisens hjemmeside — f.eks. www.jp.dk — og skrive ved siden af, hvad artiklen hedder, så folk selv kan finde den frem på avisens side.

Hvordan spørger jeg om lov?

Der er ikke nogle større juridiske spidsfindigheder i at spørge om lov til at bruge en tekst eller dele af den, men sørg for at få tilsagnet på skrift.

Først finder du journalistens email–adresse. Den står tit nedenunder artiklen, og ellers et sted på avisens hjemmeside.

Så sender du en høflig mail om, at du gerne vil have lov til at bruge eller citere eller linke til hans tekst. Skriv også hvor du vil bruge den, hvorfor og hvordan — fortæl så meget og åbent som muligt, så journalisten kan se, I vil bruge henvisningen på en sober måde.

Skriv en kommentar