Du må ikke lægge (hele) avisartikler på din egen hjemmeside

Hvis det er lykkedes jer at komme i pressen på den gode måde, så er det selvfølgelig med at udnytte situationen. Få fortalt om den gode omtale, og få opdateret jeres hjemmeside, så det fremgår at I er blevet positivt omtalt.

Men pas på hvad du gør!

Journalisten har ophavsretten til sin artikel

Du har ikke ret til at lægge en artikel ud på jeres hjemmeside, bare fordi den handler om jeres firma. Ophavsretten til en tekst tilhører den, der har skrevet den — og det gælder i øvrigt al tekst.

Lægger du en artikel ud uden at spørge om lov, risikerer I at få en regning på flere tusind kroner eller en bøde.

Du skal altid spørge journalisten (eller redaktionen) om lov først — og det er bestemt ikke sikkert, du får lov til at lægge hele artiklen ud, ialtfald ikke uden at betale for det. Journalister lever af at skrive artikler, så hvis du bruger deres arbejde, vil de meget ofte kræve en betaling for det. Så måske må du nøjes med et par korte citater, eller en opsummering du selv skriver.

Skriv altid hvor teksten kommer fra

Uanset hvad, skal du altid, altid! huske at oplyse hvor du har fundet teksten, hvis du ikke selv har skrevet den fra bunden. Skriv forfatterens navn, og navn og udgivelsesdato på den avis eller det blad, teksten har stået i. Det gælder også, når du bare bruger korte citater eller laver din egen opsummering.

Avisen har ophavsretten til layoutet

Pressemeddelelser og debatindlæg, du selv har skrevet, er noget andet. Her må du gerne lægge hele teksten ud, for du har selv ophavsretten til den tekst, du har skrevet. Men det må kun være selve teksten; du må f.eks. ikke bruge en PDF af artiklen opsat i avisens layout og måske med billeder. Du må naturligvis heller ikke bruge andres billeder uden at have samtykke.

Du må (som regel) gerne linke direkte til artiklen

Hvis du laver et link på din hjemmeside direkte ind til en avisartikel, der ligger på internettet,  kaldes det ”deep linking”. Det var en overgang “forbudt” (eller i alt fald ildeset), men EU har i 2014 afgjort at deep linking ER lovligt, så længe det bliver gjort på en ordentlig måde. Hvis artiklen ligger bag en betalingsmur på det pågældende medie, må du bare finde dig i det.

Hvordan spørger jeg om lov?

Der er ikke nogle større juridiske spidsfindigheder i at spørge om lov til at bruge en tekst eller dele af den, men sørg for at få tilsagnet på skrift.

Først finder du journalistens email–adresse. Den står tit nedenunder artiklen, og ellers et sted på avisens hjemmeside.

Så sender du en høflig mail om, at du gerne vil have lov til at bruge eller citere hans tekst. Skriv også hvor du vil bruge den, hvorfor og hvordan — fortæl så meget og åbent som muligt, så journalisten kan se, I vil bruge henvisningen på en sober måde.

Det er helt udramatisk – til forskel fra hvis der pludselig dukker en regning op til dig, fordi du har brugt andres arbejde uden at spørge om lov først.

Skriv en kommentar