Sådan skriver du selv bedre tekster

Vil du skrive tekster til markedsføring (eller andre ting) selv, bør du tage tingene i den “professionelle” rækkefølge. Det er sikkert ikke den måde du har lært at skrive på i skolen – men det virker!
Glem alt om at starte med begyndelsen og ende med slutningen. Det er vigtigere at komme i gang med at få skrevet, end at få det til at stå i den rigtige rækkefølge fra starten.

1) Start med at gøre dig klart: HVAD vil du fortælle med din tekst, HVEM skal have det at vide, og HVORFOR skal de vide det.
Dine svar til dette – i helt kan passende være det første, du skriver. Skriv det med dine egne ord, helt nede på jorden – du kan altid smukkesere senere.

2) Derefter skriver du videre, så du får alt det du gerne vil fortælle med. Stadig med dine egne ord. Lad være med at tage hele formuleringer fra andre, selvom du har tænkt dig at skrive dem om – du får svært ved at slippe ud af dem senere, og risikerer at komme til at plagiere dine inspirationskilder. (Man må gerne blive inspireret af andre, men man må ikke kopiere).
Det behøver ikke være pænt, det behøver ikke være velordnet, og det behøver bestemt ikke være korrekt – du starter nemlig med at lave en slags arbejdsskitse, som du derefter vender tilbage til flere gange for at rette til, slette, bytte om på afsnit, omformulere, osv osv. Når du har nok, ordner du det i en fornuftig rækkefølge.

3) Når du begynder at synes der er det der skal være, og det står i den rigtige orden, skal du begynde at stramme op. Gentagelser og andet unødvendigt skal fjernes fra teksten. Overflødige småord som “nok”, “jo”, “naturligvis” og lignende skal væk.
Hvis du synes det er svært, så print teksten ud og streg det overflødige over ord for ord. Leg at du sparer 500 kr, hver gang du sletter et ord.

4) Stavning, tegnsætning og korrekt grammatik ordner du til allersidst. Det er nemlig ikke det at skrive korrekt, der er det svære – det sværeste er at få sagt det rigtige på den rigtige måde, så det fænger hos de rigtige mennesker – målgruppen.
Er det ikke din stærke side, kan du sikkert få en anden til at hjælpe dig med korrektur.

5) Lad under alle omstændigheder en anden læse din tekst igennem og foreslå rettelser – man bliver “hjemmeblind”, når man har skrevet på den samme tekst et stykke tid, og er blevet helt fordybet i tekstens emne. Andre mennesker kan også bedre fange dine slå- og stavefejl og andre uvaner. Og husk nu: stavekontrollen i Word kan ikke læse ordentlig korrektur for dig!

Det lyder måske tidskrævende – og det er det sådan set også. Men på denne måde går du sandsynligvis ikke i stå undervejs. Derfor tager det alt i alt normalt ikke længere tid på denne måde, end hvis du hele tiden lod dig bremse af hvordan den næste sætning skal formuleres, eller af hvordan man staver til “presenning” eller “onomatopoietikon”.
Eller af angsten for det store, tomme, spøgelsesagtigt hvide worddokument…

Skriv en kommentar