Det er blevet nemt at lave hjemmeside – selv

Vedligeholder I mon selv jeres hjemmeside? Nu om dage gør rigtig mange, også helt små virksomheder. Det er nemlig blevet rigtig nemt efterhånden, og koster bestemt ikke en bondegård. Man bliver ikke bare sin egen webmaster – man bliver faktisk opgraderet til webredaktør, som bare skal sørge for at lave noget godt indhold – og det er meget sjovere for alle, der ikke er ægte nørder!

Sådan redigerede du hjemmeside i 2002

Nej, jeg ved selvfølgelig ikke, hvordan du gjorde det – eller om du overhovedet gjorde 🙂 Men jeg ved hvordan det generelt var: i 2002 fik de fleste mindre firmaer kodet deres hjemmeside i html hos et webbureau – for eksempel hos Nielsens Web, som vi hed dengang. Hvis der skulle rettes bare et enkelt ord på den, var der behov for hjælp fra en webmaster med forstand på html.

Det var ikke fordi man ikke kunne få en hjemmeside med CMS, så man selv kunne opdatere den – det kunne man sagtens – men det var dyrere end i dag, og de fleste små firmaer prioriterede endnu ikke deres hjemmeside højt nok til at betale prisen.

Hvis man selv ville opdatere hjemmesiden, var det ved hjælp af enten Frontpage – et ret så dårligt program, der slet ikke findes længere – eller også måtte man investere i f.eks. Dreamweaver, som var (og stadig er) professionelt og dyrt.

Nu om dage kan I (selv eller med lidt starthjælp) oprette en fin og brugbar hjemmeside i f.eks. WordPress på næsten ingen tid, og efterfølgende selv rette i det meste.  Hvis ikke I selv har muligheden for at rette jeres hjemmeside endnu, skal I overveje at begynde på det. Selvom I måske skal købe hjælp til det grafiske design, tekst eller noget andet, så vil det betyde at I langt bedre og hurtigere kan holde hjemmesiden opdateret med de sidste nye oplysninger og tilbud.

Nielsens første job som webmaster

Mit eget første webmasterjob var på Aarhus Universitet  i 1998 for et internationalt netværk af forskere.  Det var noget med at rette i koder (via Notepad, der var ikke engang Frontpage) og passe rigtig godt på at man kun rettede i de koder, der handlede om teksten, så designet ikke faldt fra hinanden.
Det var også noget med at koble en forbindelse op via Command prompt i Windows, hvor man skulle indtaste en kommando og en IP-adresse (dvs. et tal noget lignende dette: 221.97.210.0). Ikke noget med bare at trykke på et link og så have adgang til at rette i noget forståeligt. Vi har det nemt nu om dage 🙂

(Dette indlæg er udgivet i anledning af Nielsens Bureaus 10 års jubilæum i 2012, hvor jeg kiggede tilbage på, hvor meget hjemmesider og online markedsføring har forandret sig siden 2002)

Skriv en kommentar