Video på hjemmesiden kan gøre dig mere synlig

Opdatering 19.3. 2024: Video på hjemmesiden er på ingen måde nyt længere – men pointerne nedenfor gælder stadig, hvis du ikke er kommet i gang med at udnytte video til at lave SEO.

Video på hjemmesiden er en af de ting der virkelig er på vej op, og som bliver spået til at blive noget af det vigtigste i 2013. Dels fordi folk gerne vil se videoer, dels fordi videoer også kan bidrage til SEO, hvis du bruger dem rigtigt.

Den nemmeste måde at få en video på hjemmesiden er at udgive den på YouTube, og derefter integrere den på din egen hjemmeside.

Der tales også rigtig meget om synlighed ved hjælp af video – til dels på Google, men mest på YouTube, som i følge flere kilder er den næstmest brugte søgemaskine.

Jo, YouTube er faktisk en søgemaskine – og en del af Google

“Youtube – en søgemaskine???”, tænker du måske. Jo, den er god nok – især unge brugere bruger ikke bare Youtube til underholdning, men til målrettet at finde information. Prøv selv, det virker fremragende – og på søgninger som “hvordan binder man et slips” eller “lave cupcakes” får du meget mere brugbare resultater end hvis du skulle læse dig igennem en tekstside med den samme information.

(Dermed ikke være sagt at video egner sig godt til al slags information – det er ofte hurtigere at finde det relevante stykke information i en tekst, fordi man kan skimme den, i modsætning til en video.)

Google ejer faktisk Youtube, og helt forventeligt har de med tiden får integreret Youtube-resultater mere og mere ind i de almindelige Google-søgeresultater. Derfor får du også et par videoer fra Youtube op, når du søger på “almindelig” Google på “hvordan binder man et slips“.

Sådan laver du en god video til at give hjemmesiden synlighed

Video er ikke noget jeg gør særlig meget i, så jeg kan ikke kloge mig alt for meget – men så er det jo godt der er andre, der er rigtig skarpe her. Jeg faldt over en fremragende og grundig artikel af en ung SEO-konsulent, Emil Blücher, der forklarer godt og forståeligt hvad man kan få ud af at lave video, om det altid er bedst at lægge dem på Youtube, og mange andre detaljer.

Du skal nok få linket, men først vil jeg lige vise dig to passager, jeg bed særligt mærke i, fordi de ikke bare gælder for SEO med video, men helt generelt for hvad der er god SEO og god indholdsmarkedsføring.

Den første om hvad video på hjemmesiden og Youtube bør indeholde:

“(…) du skal arbejde på at opfylde behov hos dine seere. At hjælpe, guide, vejlede og dele din viden, er nemlig tit bedre, end at udelukkende at have salgs-kasketten på, når du producere videoer. Hjælp og viden er nemlig godt indhold – det er salgsvideoer sjældent. SPØRG derfor dine kunder eller besøgende, hvilket indhold som de kunne tænke sig, og stil derefter dette spørgsmål til dig selv: hvad kan jeg gøre for at hjælpe mine besøgende?”

Den anden passage handler om, hvorfor det er vigtigere at bruge tid på at skabe godt indhold og få ægte interesse og ægte fans, end på at prøve at quick-fixe sig til bedre placeringer:

“Herudover er der en mere indirekte årsag, til at du bør undgå at købe videovisninger, nemlig at dit fokus i så fald vil ligge det forkerte sted. Dem der bruger flere kræfter og mere energi, på at finde og afdække smuthuller i forhold til SEO, end at skabe godt indhold, er nemlig i risikozonen for at disponere deres tid forkert. Det er til enhver tid bedre, at finde reelle løsninger som kan holde i længden, end at springe over hvor gærdet er lavest, og dermed kun få en midlertidig løsning.”

Synlighed og gode placeringer på internettet er noget du skal arbejde seriøst på og gøre dig fortjent til. Du skal lave så godt indhold, at du bliver synlig og populær, fordi dine seere, besøgende og fans deler og “liker” dit indhold, fordi de oprigtigt synes, det er noget at anbefale til andre. Det gælder hvad enten du vil frem på Google med tekster, på Facebook med beskeder til dine følgere, eller på Youtube med video.

Læs hele Emil Blüchers artikel om video og SEO på hans egen hjemmeside: Vil du med i superligaen? Så kridt skoene!