Billeder på hjemmesiden skal bearbejdes først

Hvordan lægger du billeder på hjemmesiden?

Hvis du gør som de fleste desværre gør, hiver du dem nok bare ud af digitalkameraet og over på computeren, og så uploader du dine hjemmesidebilleder med dit cms (Joomla, WordPress eller hvad du nu bruger).

Det er noget skidt! – af to helt forskellige grunde.

Billeder på hjemmesiden fylder og kan gøre siden langsom

Rediger billeder på hjemmesiden med det gratis program på picmonkey.com


Et billede taget med en Smartphone fylder nemt 2Mb (2048 Kb), og et billede taget med et godt digitalkamera kan fylde meget mere. Men dine billeder på hjemmesiden behøver måske kun fylde 100-200 Kb for at blive vist, som du gerne vil have dem.

“Tunge” billeder, der fylder meget i kb, kan derfor gøre din hjemmeside unødvendigt langsom – og du vil gerne have, at din hjemmeside kommer hurtigst muligt frem, både af hensyn til de besøgende og til Google, som foretrækker hurtige hjemmesider.

Når du lægger billeder på hjemmesiden, så sørg derfor for at redigere størrelse og komprimere din billedfil, inden du lægger dem på. Eventuelt også beskære billederne, hvis der er noget på billedet, der ikke behøver være med.

Du kan gøre det med et professionelt program som Photoshop, eller du kan bruge en gratis tjeneste. Tinypng er fx supergodt og nemt at bruge til komprimering.

Billeder på hjemmesiden hjælper på SEO – hvis du gider

Når dine billeder kommer ud af kameraet, hedder de typisk IMG862398479.jpg eller noget lignende som filnavn – i alt fald noget med tal og ikke forståelige ord.

Søgemaskinerne, som ikke kan “se” billeder, kigger i stedet på det tekst, de kan finde i forbindelse med billedet – og her er filnavnet en af de ting, der tæller rigtig meget. Derfor bør du bruge de få sekunder, det tager at give dit billede et filnavn, der er forståeligt og som indeholder søgeord.

Det er ekstra vigtigt at du tager dig tiden til det, hvis du har flere billeder på hjemmesiden end ord!

Gør det til en fast vane, for det er ikke svært – det er til gengæld rigtig besværligt at rette på  filnavnene, når først du har lagt dine billeder på hjemmesiden.

Og nej, jeg overholder det heller ikke altid selv – jeg synes også nogle gange jeg bare skal “skynde mig at have smidt de billeder på hjemmesiden”, selvom jeg godt ved det er lidt dumt 🙂

Når du kan, så husk at gøre det rigtigt:

  1. gør billedet mindre (du kan både beskære og sætte størrelsen ned)
  2. gem det – evt. som en kopi, så du stadig har det store, originale billede
  3. giv billedet et filnavn der indeholder søgeord

Lidt mere om filnavne: brug ikke æ, ø, å eller mellemrum

Du kan skrive hvad som helst som billedets navn, men brug aldrig æ, ø, å og mellemrum. Webservere (som er det sted din hjemmeside ligger “fysisk” på nettet) kan være meget kræsne med den slags. Æ,ø,å og mellemrum skal lige “oversættes” først.

Filnavnet bør derfor f.eks. se sådan her ud: “legetoej-til-smaa-kaeledyr.jpg” – når du gerne vil findes på “Legetøj til små kæledyr”.

æ => ae

ø => oe

å => aa

mellemrum => bindestreg – eller underscore_.

I tvivl om hvor god DIN hjemmeside er til SEO?

Så er det måske lige noget for dig med en skræddersyet SEO-tilstandsrapport.

Rapporten giver dig konkrete anvisninger og nye ideer til at forbedre din hjemmesides SEO – med en prioriteret to-do-liste, der er lige til at gå i gang med 👇

faa ideer til content blogindlaeg