Billeder på hjemmesiden skal bearbejdes først

Hvordan lægger du billeder på hjemmesiden?

Hvis du gør som de fleste desværre gør, hiver du dem nok bare ud af digitalkameraet og over på computeren, og så uploader du dine hjemmesidebilleder med dit cms (Joomla, WordPress eller hvad du nu bruger).

Det er noget skidt! – af to helt forskellige grunde.

Billeder på hjemmesiden fylder og gør siden langsom

Rediger billeder på hjemmesiden med det gratis program på picmonkey.com
Et billede taget med en Smartphone fylder nemt 2Mb (2048 Kb), og et billede taget med et godt digitalkamera kan fylde meget mere. Men dine billeder på hjemmesiden behøver måske kun fylde 200Kb for at blive vist, som du gerne vil have dem.

Når du lægger billeder på hjemmesiden, så sørg derfor for at redigere størrelse og komprimere dem, inden du lægger dem på. Eventuelt også beskære billederne, hvis der er noget på billedet, der ikke behøver være med.

Du kan gøre det med et professionelt program som Photoshop, eller du kan bruge en af de gratis tjenester www.picmonkey.com eller pixlr.com*

Billeder på hjemmesiden hjælper på SEO – hvis du gider

Når dine billeder kommer ud af kameraet, hedder de typisk IMG862398479.jpg eller noget lignende som filnavn – i alt fald noget med tal og ikke forståelige ord.

Søgemaskinerne, som ikke kan “se” billeder, kigger i stedet på det tekst, de kan finde i forbindelse med billedet – og her er filnavnet en af de ting, der tæller rigtig meget. Derfor bør du bruge de få sekunder, det tager at give dit billede et filnavn, der er forståeligt og som indeholder søgeord.

Det er ekstra vigtigt at du tager dig tiden til det, hvis du har flere billeder på hjemmesiden end ord!

Gør det til en fast vane, for det er ikke svært – det er til gengæld rigtig besværligt at rette på  filnavnene, når først du har lagt dine billeder på hjemmesiden.

Og nej, jeg overholder det heller ikke altid selv – jeg synes også nogle gange jeg bare skal “skynde mig at have smidt de billeder på hjemmesiden”, selvom jeg godt ved det er dumt 🙂

Når du kan, så husk at gøre det rigtigt:

  1. gør billedet mindre (du kan både beskære og sætte størrelsen ned)
  2. gem det – gerne som en kopi, så du stadig har det store, originale billede
  3. giv billedet et filnavn der indeholder søgeord

Lidt mere om filnavne: brug ikke æ, ø, å eller mellemrum

Du kan skrive hvad som helst som billedets navn, men brug aldrig æ, ø, å og mellemrum. Webservere (som er det sted din hjemmeside ligger “fysisk” på nettet) kan være meget kræsne med den slags. Æ,ø,å og mellemrum skal lige “oversættes” først.

Filnavnet bør derfor f.eks. se sådan her ud: “legetoej-til-smaa-kaeledyr.jpg” – når du gerne vil findes på “Legetøj til små kæledyr”.

æ => ae

ø => oe

å => aa

mellemrum => bindestreg – eller underscore_.

*  Tusind tak til Dorte Lytje fra Blog dig til business for tippet om Picmonkey, og til Judy Reimer fra Fotostylisten for tippet om pixlr.com!

2 kommentarer til “Billeder på hjemmesiden skal bearbejdes først”

  1. Tak for det Tobias, godt indspark!

    Ja, det bliver mere og mere vigtigt i forhold til Google at svartiden ikke er for lang (selvom det ikke er noget nyt). Jeg nævner kun lige komprimering i forbifarten, men min egen tekniske viden på området er også stærkt begrænset – jeg ved betydelig mere om SEO 🙂

    Vil absolut anbefale alle der har en webshop eller anden form for hjemmeside med mange billeder at følge dit råd om at komprimere dem rigtigt og ikke bare gøre dem mindre. Må nok også hellere få kigget på det selv 😉

    Svar
  2. Skønt at se et blog indlæg der har fokus på størrelser af billeder der findes på websites! Det er tiltrængt.

    Dog kan jeg se at der ikke er så meget fokus på komprimering, som er mindst ligeså vigtigt som nedskalering.

    Der findes en lang række gratis programmer (se denne liste), hvor man kan uploade/importere sine billeder og så få dem komprimeret, ved at fjerne META data.

    META data har intet indflydelse på kvaliteten og kan udenvidere fjernes. F.eks. kan Jeres logo reduceres med 40-50 %, selvom det er blevet skaleret ned i den rigtige størrelse :-).

    En reducering af billederne størrelse vil desuden reducere svartiden på websitet, hvilket Google jo også er begyndte at indrage i deres søgealgoritmer! Så der er ingen grund til ikke at få kigget nærmere på det.

    Vil man scanne og komprimere alle eksisterende billeder der er placeret på ens website, så kan jeg kun anbefale et dansk udviklet værktøj, jeg selv har været med til at udvikle 🙂 Webperformance X-ray. Alternativt, kan man selvfølgelig starte ud med gratis udgaverne.

    Ellers tak for et godt indlæg, der tage fat i et særdeles relevant område indenfor web!

    Svar

Skriv en kommentar