WordPress SEO (nu Yoast SEO): hjælp til søgemaskineoptimering af din WordPress hjemmeside

Opdatering oktober 2022: Teksten er redigeret med nyere betegnelser m.m., men billederne i indlægget er fra en ældre udgave af Yoast SEO, så enkelte detaljer ser anderledes ud nu. Grundlæggende er det dog det samme.


Når du skal lave søgemaskineoptimering ordentligt er der ingen rigtig nemme genveje – men du kan i alt fald få hjælp til overblikket, hvis du har en hjemmeside der er lavet i WordPress. Hjælpen kommer i form af et SEO-plug-in.

Der findes flere forskellige, men til begyndere anbefaler jeg det, der hedder Yoast SEO (tidl. WordPress SEO). (Hvis du er lidt mere erfaren, er RankMath godt).

Yoast SEO kan mange ting, men jeg elsker det personlig allermest for det overblik, man får på listerne over sider og indlæg.

Som du måske allerede ved, er et grundlæggende princip i organisk SEO at du laver sider og blogindlæg, der er meget specifikt målrettet til et bestemt, afgrænset emne.

Det vil sige hvis et af de ord, du gerne vil findes på på Google, er “røde laksko”, så er det vigtigt at du på din hjemmeside har en underside (eller et blogindlæg) der handler (rigtig meget og grundigt) om netop røde laksko. Du skal med forskellige midler viser Google at siden handler om netop dette, og er en god kilde til viden om røde laksko.

(Det kræver helt kort at du sørger for at ordene “røde laksko” og gerne forskellige varianter af det forekommer flere steder og også bestemte steder på netop denne underside.)

Du kan hurtigt få mange sider der hver især sørger for et bestemt søgeemne, og du kan meget hurtigt selv på en mindre hjemmeside miste overblikket over hvilken side, der “tager sig af” hvilket søgeemne.

Yoast SEO giver dig overblik

Når du har installeret plug-innet “Yoast SEO”, kommer der nogle ekstra kolonner i oversigterne over blogindlæg og sider, som har med søgemaskineoptimering at gøre:

Wordpress SEO oversigt over sider

Her kan du få overblik over

  • hvilke sider du har optimeret til hvilke søgeord (fokus-søgeordsfrase)
  • om der er sider, der ikke er optimeret til nogen fokus-søgeordsfrase
  • om du har gjort det “godt nok”, eller der kan gøres mere (symboliseret ved små røde, orange, gule, og grønne kugler)
  • om der er sider, du har lukket af for Google

– og meget mere.

Sådan laver du SEO i WordPress med Yoast SEO

Hvis du bruger WordPress og vil arbejde mere struktureret med søgemaskineoptimering, vil jeg anbefale dig at prøve dette plug-in.

Men: du må ikke tro, at pluginnet gør arbejdet for dig!

Du skal stadig selv sørge for at få søgeordene ind og skrive brugervenlige tekster “omkring” dem inde på hver enkelt side.  Det gør du i praksis inde under hver enkelt side eller blogindlæg, når du er i gang med at redigere.

Når pluginnet er installeret, kommer der nogle ekstra felter op under selve tekstredigeringsfeltet, hvor du kan skrive sidetitler, META description m.m. ind. Her ser du felterne for denne side:

Wordpress SEO felterne der udfyldes for hvert blogindlæg

Pluginnet “laver” altså ikke SEO for dig, men det gør det nemmere at overskue. Samtidig får du – lige dér hvor du redigerer – forskellige tips til om du har gjort det rigtigt eller ej, og om der er noget du mangler.

Hjælp til Yoast SEO?

Er du stadig i tvivl om, hvordan du udfylder SEO-felterne, kan du starte med at hente min gratis e-bog “SEO for absolut begyndere” for at blive lidt klogere på søgemaskineoptimering generelt. Du får e-bogen ved at tilmelde dig nyhedsmails fra Nielsens Bureau