WordPress SEO (nu Yoast SEO): hjælp til søgemaskineoptimering af din WordPress hjemmeside

Når du skal lave søgemaskineoptimering ordentligt er der ingen rigtig nemme genveje – men du kan i alt fald få hjælp til overblikket hvis du har en hjemmeside der er lavet i WordPress. Hjælpen kommer i form af et plug-in der hedder Yoast SEO (tidl. WordPress SEO).

Det kan mange ting, men jeg elsker det personlig allermest for det overblik, man får på listerne over sider og indlæg.

Som du måske allerede ved, er et grundlæggende princip i organisk SEO at du laver såkaldte landingssider, der er meget specifikt målrettet til et bestemt søgeord – eller nærmere (her i 2016) et bestemt, afgrænset emne. Det vil sige hvis et af dine vigtige søgeord er “røde laksko”, så er det vigtigt at du på din hjemmeside har en underside det handler (rigtig meget og næsten udelukkende) om netop røde laksko, og at du med forskellige midler viser Google at den handler om netop dette, og er en god kilde til viden om røde laksko.

(Det kræver helt kort at du sørger for at ordene “røde laksko” og gerne forskellige varianter af det forekommer flere steder og også bestemte steder på netop denne underside.)

Du kan hurtigt få mange landingssider der hver især sørger for et bestemt søgeord, og du kan meget hurtigt selv på en mindre hjemmeside miste overblikket over hvilken side det tager sig af hvilket søgeord.

Yoast SEO giver dig overblik

Når du har installeret plug-innet “Yoast SEO”, kommer der nogle ekstra kolonner i oversigterne over blogindlæg og sider, som har med søgemaskineoptimering at gøre:

Wordpress SEO oversigt over sider

Her kan du får overblikket over

  • hvilke landingssider du har optimeret til hvilke søgeord (focus keywords)
  • om der er sider, der ikke er optimeret til noget ord
  • om du har gjort det “godt nok”, eller der kan gøres mere (symboliseret ved små røde, orange, gule, og grønne kugler)
  • om der er sider, du har lukket af for Google

– og meget mere.

Sådan laver du SEO i WordPress med Yoast SEO

Hvis du bruger WordPress og vil arbejde mere struktureret med søgemaskineoptimering, vil jeg anbefale dig at prøve dette plug-in. Men: du må ikke tro, at pluginnet gør arbejdet for dig! Du skal stadig selv sørge for at få søgeordene ind og skrive brugervenlige tekster “omkring” dem inde på hver enkelt side.  Det gør du i praksis inde under hver enkelt side eller blogindlæg, når du er i gang med at redigere. Når pluginnet er installeret, kommer der nogle ekstra felter op under selve tekstredigeringsfeltet, hvor du kan skrive sidetitler, META description m.m. ind. Her ser du felterne for denne side:

Wordpress SEO felterne der udfyldes for hvert blogindlæg

Pluginnet “laver” altså ikke SEO for dig, men det gør det nemmere at overskue. Samtidig får du – lige dér hvor du redigerer – forskellige tips til om du har gjort det rigtigt eller ej, og om der er noget du mangler.