Sådan“fodrer” du Google med et opdateret XML-sitemap (Teknisk SEO #6)

Din hjemmeside skal indeholde et XML-sitemap, som Google kan læse, og som automatisk holdes opdateret med dine nyeste sider, blogindlæg osv.

Især hvis din hjemmeside er ny, er det vigtigt du bruger et XML-sitemap og at du indsender det til Google via Google Search Console, så Google kan komme i gang med at indeksere din hjemmeside hurtigst muligt.

Et XML-sitemap ligger oftest på en af disse adresser: ditdomæne.dk/sitemap.xml eller ditdomæene/sitemap_index.xml. Hvis du har nået at opdatere til WordPress 5.5. har den måske lavet et til dig automatisk på ditdomæne.dk/wp-sitemap.xml

Det KAN dog ligge andre steder, så hvis du ikke finder det på en af de adresser, så spørg din udvikler om du har et på, og hvor det ligger (du skal bruge adressen til at indsende det til Google via Search Console).

Sådan får du XML-sitemap på din hjemmeside

Fra version 5.5 af WordPress (udgivet 11. august 2020) laver WordPress automatisk et XML-sitemap, som ligger på adressen ditdomæne.dk/wp-sitemap.xml.

Hvis du satser på SEO som en del af din markedsføring, vil jeg dog anbefale dig at bruge et SEO-plugin, selvom du får opdateret din WordPress til 5.5. – de gode SEO-plugins kan meget, meget mere end bare at lave XML-sitemaps. Desuden er WordPress’ XML-sitemap en mere “skrabet” version, og du vil gerne give Google som mange oplysninger som muligt om dine sider.

Hvis du allerede HAR et SEO-plugin og har lavet XML-sitemap via det, bør du sørge for at det automatiske fra WordPress 5.5. er slået fra, da det er noget skidt at have de samme sitemaps liggende på to forskellige adresser.

Bruger du ikke WordPress, så spørg din udvikler hvordan det skal gøres.

Sådan lægger du XML-sitemap(s) på en WordPress hjemmeside via plugin

 1. Installer et “all-round” SEO-plugin, hvis du ikke har det. Det kan være Yoast, All in One SEO eller Rank Math (det sidste er det bedste her i 2020)
 2. Slå XML-sitemap til i pluginnets indstillinger (Præcis hvor det er, afhænger af hvilket plugin du bruger)
 3. Tjek at dit XML-sitemap ligger hvor det skal; dit XML-sitemap bør findes på en eller begge af disse adresser: ditdomæne.dk/sitemap.xml eller ditdomæene/sitemap_index.xml.

Et XML-sitemap for hver type indhold på hjemmesiden

Adressen ditdomæene/sitemap_index.xml viser et sitemap-index; hvis du har flere forskellige typer indhold på din hjemmeside – typisk sider og blogindlæg – får du nemlig et sitemap for hver type indhold, og så denne oversigt over de forskellige sitemaps på din hjemmeside. Indholdstyper der får deres eget XML-sitemap kan fx også være produkter, testimonials, og meget andet.

Sådan ser XML-sitemaps ud

Herunder kan du se eksempler på sitemaps genereret af henholdsvis WordPress 5.5, Yoast SEO og Rank Math.

1.Wordpress 5.5. sitemap

Sådan ser et XML-sitemap automatisk genereret af WordPress 5.5. ud – det er udelukkende en liste af links, uden ekstra oplysninger om fx hvornår indholdet sidst er opdateret.

2. YoastSEO sitemap

XML-sitemap index lavet via Yaost SEO-plugin

Sådan ser indekset – oversigten over xml-sitemaps – ud, hvis du har genereret XML-sitemap ved hjælp af Yoast SEO-pluginnet

3. Rank Math XML-sitemap

XML-sitemap over blogindlæg (blog posts) lavet via Rank Math
Sådan ser XML-sitemappet for blogindlæg (posts) ud, hvis du har lavet XML-sitemap via SEO-pluginnet Rank Math. Bemærk at her er både link, information om antallet af billeder og dato og tidspunkt for hvornår indholdet senest er opdateret. Især det sidste er en fordel i forhold til Google – og i det hele taget er Rank MAth et SEO-plugin, der kan anbefales.

Del gerne indlægget, hvis du kender nogen der kunne have glæde af det:

Del gerne indlægget, hvis du kender nogen der kunne have glæde af det:

Læs flere indlæg om teknisk SEO

Dette indlæg er del af en serie om teknisk SEO. De andre indlæg i serien er:

 1. Sådan sørger du for at din hjemmeside er mobilvenlig
 2. Din hjemmeside skal være hurtig
 3. Sådan indstiller du dine undersiders URL, så de bidrager til SEO
 4. Sådan sikrer du at Google faktisk indekserer din hjemmeside
 5. Du skal sørge for at Google ikke indekserer uvigtige sider
 6. Sådan “fodrer” du Google med et opdateret XML-sitemap
 7. Sørg for at hjemmesiden kun ses på adresser enten med eller uden www – ikke begge
 8. Sådan får du SLL (“hængelås”, https) på din hjemmeside
 9. Undgå døde links
 10. Udnyt din 404-fejlside
 11. Du bør have et favicon installeret

Du kan finde Nielsens Bureau her:

Skriv en kommentar