Opdatering 16. august 2021:
ADVARSEL: Nu om dage kan du IKKE længere klare dig med en hjemmeside, der ikke er mobilvenlig – hvis du ellers vil have den fundet på Google.
Siden dette blogindlæg blev skrevet i 2015 er Google gået over til Mobile-first indeksering – dvs. det er den version af din hjemmeside, der ses på mobiler, som bruges til at bestemme om din hjemmeside er “god nok” til at få vist sit link højt op i Google.
Så egentlig har indlægget mest historisk interesse – hvis din hjemmeside ikke er mobilvenlig, er det bare om at få lavet om på det!
Vil du læse et nyere indlæg om mobilvenlig hjemmeside, så hop herover:
Sådan sørger du for at din hjemmeside er mobilvenlig >>
Har du lagt mærke til det lille ord “Mobilvenlig” , der er begyndt at stå ud for nogle søgeresultater i Google?
Det kommer kun frem når du søger efter noget på din telefon. Det er et lille mærke, de fleste gerne vil have der står ud for sit link – det betyder nemlig, at ens hjemmeside er nem at bruge på en mobiltelefon, og det begynder Google snart at belønne ved at hjemmesider, der ses som mobilvenlige, får deres links højere op.
Snart er d. 21. april 2015
Der har været skrevet meget de seneste par år om at nu var det snart på høje tid at gøre sin hjemmeside responsiv hvis den skulle have en chance på Google og over for brugerne i fremtiden. Måske har du læst det, og smidt det over i baghovedet som noget der skulle “kigges på engang”. Men nu er det rigtig snart snart!
Google har lige før 1. marts 2015 meldt officielt ud, at de vil begynde at vise mobilvenlige hjemmesiders links højere i søgeresultaterne end ikke-mobilvenlige hjemmesiders – og at det starter d. 21. april 2015. Så hvis du har brug for at få gjort noget ved din hjemmesides mobilvenlighed, er det jo smart at få det gjort inden da. Lad være med at regne med, at det sikkert står fint til – få det testet rigtigt.
Test din hjemmesides mobilvenlighed
Den sikreste måde at finde ud af om din hjemmeside er mobilvenlig i Googles øjne, er at bruge Googles eget testværktøj. Du finder testværktøjet her: Test af mobilvenlighed fra Google.
Baggrunden for “mobilvenlig” på Google
Google vil gerne prioritere hjemmesider der giver brugerne en god oplevelse, og lægge dem højest i søgeresultaterne. Og nu har Google altså valgt at sige at et rigtig vigtigt krav til en god brugeroplevelse er at indholdet på hjemmesiden kan ses på en mobiltelefon.
Det har altså ikke så meget at gøre med hvordan dit flotte design tager sig ud på en lille telefonskærm, men om at brugeren skal kunne læse informationen uden at skulle forstørre tekst m.v. med to fingre for at kunne bruge siden.
Google skriver kravene helt åbent:
- Indhold må ikke være i Flash og andre typer teknik, der som regel ikke findes på mobiler
- Teksten skal være stor nok til at kunne læses på telefonen, uden at man skal forstørre
- Indholdet skal tilpasse sig telefonens bredde, så man ikke skal scrolle på tværs eller zoome ind og ud
- Links skal stå så langt fra hinanden at man ikke rammer forkert med sine tommelfingre
Hvad gør du hvis du ikke er mobilvenlig på Google?
Hvis du er ligeglad med at blive fundet, når folk søger på Google fra en telefon, behøver du slet ikke gøre noget lige nu. Men du skal få fingeren ud, hvis du har brug for at folk finder dig via telefonen!
Det er ikke sikkert, at du behøver investere i en helt ny hjemmeside der er fuldt responsiv – lige nu.
En hurtig trylleløsning i WordPress
Hvis du har en WordPress hjemmeside der ikke er mobilvenlig, kan du trylle den om til mobilvenlig ved at få installeret og aktiveret et plug-in, der hedder WP Touch.
Denne mobiludgave af din hjemmeside kommer sikkert til at se ret anderledes ud end dit egentlige webdesign – men det er en hurtig løsning, der virker, og som Google accepterer som mobilvenlig.
Om ikke andet kan du bruge den som midlertidig løsning, hvis du ikke kan nå at få lavet et rigtigt resposivt webdesign inden 21. april.
– eller også et helt nyt design
I andre tilfælde skal du have lavet et nyt design til hjemmesiden, der er responsivt. Måske er det kun en enkelt fil, der skal rettes i, men det er noget, du skal få fagpersoner til at gøre, for det er ikke nødvendigvis nemt (eller hurtigt gjort) af den grund.
Hvis dit design betyder rigtig meget for dig, bør du desuden får en grafisk designer til at komme med et bud på, hvordan din hjemmesides design skal se ud på en telefon.
I tvivl om hvor god DIN hjemmeside er til SEO?
Så er det måske lige noget for dig med en skræddersyet SEO-tilstandsrapport.
Rapporten giver dig konkrete anvisninger og nye ideer til at forbedre din hjemmesides SEO – med en prioriteret to-do-liste, der er lige til at gå i gang med 👇
SEO-tekstforfatter, content writer, webredaktør og indehaver af Nielsens Bureau. Har arbejdet med SEO, hjemmesidetekster og redigering af hjemmesider siden 2001.
Elsker især at skrive, holde kurser og rådgive om SEO og beslægtede emner for at hjælpe mindre virksomheder godt videre med deres online markedsføring og synlighed på Google.
Email: anette@nielsensbureau.dk
Telefon og Whatsapp: +45 2621 8728